Ohjeita valaisimien valintaan
Ohjeita ja neuvoja sekä valaisimien mallien että ominaisuuksien valintaan. Katso myös havainnollistava video valaisin mallin ja värin valintaan liittyen.
Spotti- vai paneelivalaisin?
Spotti- ja paneelivalaisimet ovat kaksi käytetyintä valaisintyyppiä yleisvalaistuksessa. Kuitenkin niiden välillä on eroja valaisun kannalta.
Spottivalaisimen valokiila on kapea (yleensä noin 38°) ja paneelivalaisimen laaja (yleensä noin 100°). Spottivalaisimen valokiila on kapea lähellä valaisinta ja se leviää vasta etäämmällä, kun taas paneelivalaisin levittää valon laajalti jo valaisimen rungosta lähtien. Spottivalaisin luo dynaamisia varjoja, kun taas paneelivalaisin valaisee tasaisesti ilman varjoja.
Spottivalaisin soveltuu erityisen hyvin vinokattoisiin tiloihin ja lasiseinällä varustettuihin kylpyhuoneisiin. Spottivalaisin saadaan suunnattua vinokatosta suoraan alas valaisemaan haluttuja pintoja. Kylpyhuoneissa, joissa saunan seinä on lasia, voidaan spotilla varmistaa ettei valo pääse virtaamaan saunan puolelle.
Paneelivalaisin soveltuu erityisen hyvin yleisvalaistukseen tiloissa, kuten kodinhoitohuoneissa ja toimistoissa, jossa tarvitaan laajaa ja tasaista valoa. Valo jakautuu tilassa tasaisesti sekä matalalla että korkealla sijaitseville pinnoille eikä varjostumia muodostu. Tasanen valo koko tilassa edistää tilan toiminnallisuutta ja käyttömahdollisuuksia.
Vaikka sekä spotti- että paneelivalaisimia voidaan käyttää tilojen yleisvalaistukseen, on tärkeää ottaa huomioon niiden ominaisuudet ja soveltuvuus tilan tarpeisiin valaisimia valittaessa.
Valon värilämmön valinta?
Mistä tunnistaa, minkä sävyinen valo valaisimessa on?
Värilämmöstä puhutaan LED-tuotteissa yleensä kelvineinä: 2700-3000K (lämminvalkoinen), 4000K (luonnonvalkoinen) ja 5000-6000K (päivänvalonvalkoinen).
Mistä tietää minkä niistä valitsee omaan kohteeseensa?
Lämminvalkoinen valo (2700-3000K) soveltuu lämpimien pintojen valaisuun ja tunnelman luomiseen. Lämminvalkoinen valo korostaa erityisesti lämpimiä sävyjä, kuten ruskeita ja puisia pintoja nostamalla niitä tilassa esille. Lämminsävyinen valo usein myös koetaan tunnelmavalaistuksen ratkaisuksi, koska se on pehmeämpi kuin luonnonvalkoinen sävy.
Luonnonvalkoinen valo (4000K) soveltuu erityisesti värikkäiden ja valkoisten pintojen valaisuun. Luonnonvalkoinen sävy korostaa pintojen omaa sävyä eikä taita sitä kellertävään kuten lämminvalkoinen sävy voisi tehdä. Luonnonvalkoista sävyä suositaan usein kohteissa, joissa halutaan korostaa pintojen luontaista väriä ja sitä käytetään usein niin sanottuna työskentely valona.
Päivänvalonvalkoinen valo (5000-6000K) on kirkas ja virkistävä sävy, joka muistuttaa luonnonvaloa päivällä. Sitä harvemmin suositellaan kodinvalaistukseen, mutta suositaan halli- ja varastotilojen valaistuksessa, joissa tarvitaan hyvää työvalaistusta.
Mikäli et osaa valita oikeaa sävyä tai haluat vaihdella valaisimen valoa, voit aina valita valaisimen, jossa on värilämpösäätö (CCT), jolloin voit säätää valon sävyä tarpeen mukaan.
Jokaista sävyä kuitenkin voidaan käyttää tilassa kuin tilassa, mutta sen valinnassa on hyvä huomioida yllämainitut ominaisuudet.
Mikä merkitys on valon CRI-arvolla?
Mikä on CRI-arvo?
Värin toistoindeksi eli CRI-arvo mittaa valon kykyä toistaa värejä luonnollisesti. Auringonvalon CRI-arvo on 100, mikä tarkoittaa, että se kykenee toistamaan kaikki värit täysin luonnollisesti. Mitä lähempänä valon CRI-arvo on 100, sitä paremmin se kykenee toistamaan värit.
Miten se näkyy valaisimien käytössä?
Jos valon CRI-arvo on alhainen, tietyt värit eivät toistu luonnollisesti. Tämä tarkoittaa, että valon alla materiaalien värit saattavat näyttää epätarkoilla tai vääristyneiltä. Esimerkiksi iho saattaa näyttää harmaalta tai epäterveeltä heikon CRI-arvon valaisimen alla.
Siksi CRI-arvo on tärkeä huomioida valaisinta valittaessa. Mitä korkeampi CRI-arvo, sitä paremmin valaisin kykenee toistamaan värit luonnollisesti ja antamaan realistisen kuvan valaistusta ympäristöstä.